Prima vizită a copilului la medicul stomatolog pedodont


„De la ce vârstă ar trebui să-l aduc pe copil pentru prima dată la stomatolog?”

Este o întrebare destul de frecvent apărută în ultima perioadă din partea părinților.

Atât medicii stomatologi pedodonți cât și în studiile de specialitate, se recomandă ca prima vizită a copilului în cabinetul de medicină dentară pediatrică să aibă loc în jurul vârstei de 1 anișor.

În urma acestui răspuns primit, o succesiune de întrebări încep să se regăsească pe buzele părinților: „Așa devreme?”, „Dar nu este prea mic?”, „Oare va vrea să stea cu gura deschisă?”, „Da ce puteți să-i faceți așa mic?”, „Nu o să plângă?”, „Dacă îi va fi frică?”

Astfel încât prima experiență să fie relaxată și confortabilă pentru copil, recomandarea este ca primă vizită să aibă loc atunci când nu este necesar un tratament propriu zis și când durerea nu este deja prezentă, această vizită ajutând la la stabilirea unei relații de încredere și acomodare între medicul stomatolog și micul pacient

Depistarea din timp a posibilelor probleme stomatologice ale copiilor și informarea părinților asupra acestora precum și asupra importanței măsurilor preventive constituie unul dintre avantajele acestei prime vizite la medicul stomatolog.

În funcție de nevoile micului pacient, medicul pedodont va recomanda frecvența următoarelor vizite. Chiar dacă pare frecvent, e recomandat ca dinții și gingiile copilului să fie monitorizate la un interval de cel puțin 6 luni, deoarece acest lucru previne posibilele afecțiuni ale gingiei și apariția cariilor.

Un alt motiv pentru care cel mic trebuie adus în cabinetul stomatologic de la o vârstă frageda, pentru o atentă monitorizare a evoluției dinților săi, este momentul în care hrana solidă este introdusă în alimentația copilului și nevoia de periaj a dinților. Vizitele regulate la medicul stomatolog creează un obicei sănătos pentru copil, îi elimină acestuia posibilele frici și conturează un stil de viață bazat pe prevenție, extrem de benefic viitorului adult.

Prima vizită, acea de acomodare a micului pacient cu cabinetul stomatologic este o vizită distractivă şi educativă în cadrul căreia copii:

  • sunt familiarizați cu echipamentele, sunetele și instrumentarul dintr-un cabinet stomatologic;
  • sunt examinați pentru a evalua starea de sănătate a dinților și identificarea eventualelor afecțiuni ale gingiei, maxilarelor și ale țesuturilor orale;

Tot atunci se evaluează riscul de apariție a cariilor dentare și se recomandă, după caz, sigilarea dințișorilor în cauză.

Prezentarea metodelor de prevenție a accidentelor sau leziunilor de la nivelul cavității orale, informarea cu privire la dezvoltarea normală a aparatului dento-maxilar (în funcție de vârsta copilului, se va lua în considerare și o evaluare ortodontică) precum și examinarea mușcăturii copilului și identificarea unor posibile obiceiuri vicioase de către medicul pedodont.

Pe parcursul discuţiei, medicul va oferi informaţii, recomandări şi indicaţii specifice cazului, precum şi răspunsuri la toate întrebările părintelui sau copilului. Specialistul le va prezenta părinţilor tehnicile corecte de periaj dentar şi igienizare orală în funcţie de vârstă, dar și principiile unei alimentaţii corecte şi sănătoase.