Sfaturi generale pentru purtătorul de proteze mobilizabile

Dacă recunoașteți vreun simptom, din cele enumerate mai jos, imediat după aplicarea noii proteze mobilizabile, nu vă faceți probleme deoarece în cele mai multe cazuri acestea pot dispărea în timp:

  • instabilitate în timpul mestecatului, râsului, căscatului;
  • disconfort, senzație de „gură plină”;
  • dificultăți în pronunția unor cuvinte;
  • hipersalivație;
  • afectarea gustului.

Nu vă așteptați să puteți mesteca ușor și eficient de la început. Trebuie să luați în calcul faptul că organismul are nevoie de o perioadă de timp, variabilă de la o persoană la alta, până se obișnuiește cu noile proteze.

Pentru a îmbunătăți stabilitatea protezei se recomandă folosirea unor adezivi speciali pentru proteze mobilizabile sub formă de pastă (Corega, Fixodent, Protefix). Se pun 3 bobițe de pastă de dimensiunea unui sâmbure de mazăre pe suprafața care va lua contact cu gingia, în felul următor: una pe mijlocul protezei și câte una în dreptul premolarilor (primii doi dinți din spatele caninului).

Fiecare proteză dentară are un ax de inserție care trebuie respectat. Cel mai bine este să exersezi inserția și dezinserția protezei în fața oglinzii. Nu trebuie să mușcăm puternic în proteză pentru a o insera.

În ciuda sfaturilor contradictorii, purtarea protezelor noaptea este permisă. Ori de câte ori nu sunt purtate, protezele trebuie păstrate în apă sau într-o soluție cu una sau două tablete efervescente pentru igienizarea protezelor. Nu folosiți apă fierbinte pentru a nu deforma protezele.

Igiena orală minuțioasă, realizată de două ori pe zi, este necesară indiferent dacă aveți dinți naturali sau falși. Igiena deficitară a cavității orale și a protezelor, fie ele fixe sau mobile, poate duce la acumularea de bacterii dăunătoare și ciuperci, care pot provoca mirosuri, iritații și boli, care pot pune în pericol sănătatea generală.

Cavitatea bucală se curăță cu o periuță de dinți moale și apoi se clătește cu apă de gură.

Preferabil curățarea protezei se va face deasupra unei suprafețe moi (prosop sau chiuvetă umplută cu apă), care ar putea proteja-o în caz că o scăpați.

Există periuțe speciale cu perii mai moi pentru curățarea protezelor. Curățarea se face cu detergenți speciali pentru igienizarea protezelor, sau cu săpun lichid de mâini sau pentru vase, neabraziv.

Pentru orice altă întrebare sau nelămurire vă stăm la dispoziția dumneavoastră!

Dr. Ciumașu Alexandru