Sănătatea dinților copiilor

Cea mai bună modalitate de a proteja sănătatea dinților copiilor este printr-o igienă dentară corectă acasă!

Ce presupune acesta?

O bună îngrijire a sănătății orale a copilașilor începe înaintea erupției primului dințișor de lapte. Este recomandat ca după fiecare masă, gingia să fie ștearsă cu o compresă sterilă umezită, astfel se înlătură o parte din bacteriile care pot fi cauza apariției cariei la nivelul dinților de lapte.

Odată cu apariția primilor dinți de lapte, începând cu luna a 6-a, se poate face cunoștință cu periuța de dinți. Capătul periuței trebuie să fie moale pentru a nu răni gingia. Se indică a se realiza periajul dentar de 2 ori pe zi, cu pastă de dinți potrivită categoriei de vârstă și într-o cantitate foarte mică, mai putin decât mărimea unui bob de orez.

De asemenea, alături de periajul dentar, pentru a preveni apariția cariei dentare, este foarte important ca apa/laptele din biberon sau suzeta să nu fie îndulcite cu zahăr sau miere.

De obicei la vârsta de 3 ani toți cei 20 de dinți de lapte sunt erupți. Aceștia trebuie periați în continuare de 2 ori pe zi minim 2 minute de către părinte cu pastă de dinți cu fluor, folosind o cantitate cât mărimea unui bob de mazăre până când copilașul este capabil să își perieze singur dinții. Este indicată de asemenea folosirea aței dentare, după erupția dinților de lapte, dar realizată doar de către părinte.

De ce este importantă îngrijirea dinților de lapte: pentru ca smalțul dinților copiilor este mult mai fin decât al adulților, dinții fiind mult mai vulnerabili în fața bacteriilor care cauzeaza cariile. Caria unui dinte evolueaza rapid și are un impact negativ asupra dentiției: penetrează rapid smalțul, apoi dentina (structura de sustinere a dintelui), apoi infectează nervul.

Astfel menținerea unei igiene orale sănătoase la copii este la fel de important  ca și la adulți prin efectuarea unui periaj corect și utilizarea mijloacelor auxiliare sub supravegherea părintelui încă de la o vârstă fragedă.

Dr. Deé Kinga